söndag 24 januari 2016

Kvinnan skall ta plats i historien

Efter en vecka ledigt var det dags i måndags att återgå till det normala. Om man nu kan kalla detta för normalt. Jag läser nu osteologi och skall bli osteolog. Bara tanken får det att pirra i magen på mig, och det känns så coolt. Att läsa till osteolog innebär att man inom arkeologin blir väldigt specialiserad, dessutom blir man specialiserad INOM denna speciella inriktning. Just nu har jag tankar på att, väl vid kandidaten nästa år, rikta in mig på kvinnor i materialet. Nu har inte jag någon vidare koll på all världens forskning kring kvinnor under vikingatid, men det finns de forskare som påstår att det inte fanns kvinnliga krigare, medan andra påstår att det visst fanns. Och vet ni var man ser sådant?! I det osteologiska materialet! Benen berättar så väldigt mycket om de människor vi har i vårt källmaterial. Var hen krigare? Var hen bonde? Var hen roddare? Var hen adel? Det är SÅ coolt! 

Känns lite sjukt att sitta och planera inför kandidaten redan. Den skall skrivas om ca. ett år, och innan dess skall jag dessutom hinna beta av en B-uppsats. Men jag kan inte låta bli! Det bara kliar i fingrarna på mig! Jag kommer sitta på en sådan kunskap i framtiden att jag kan forska om KVINNOR, jag kommer vara en av de i detta land som skulle kunna framföra VETENSKAPLIGA FAKTA om kvinnan i historien! Sjukdomar, våldsskador, förslitningsskador, arbetsuppgifter, jag vill bara veta allt! Kvinnan har fortfarande inte, år 2016, en rättmätig plats i historien. Än idag är det männens historia, fastän vi ändå är så pass medvetna om problematiken i detta idag så är det männens historia vi får ta del av. I skolan, i historieböckerna i bokhandeln, i alla dessa tidningar så som "Allt om historia". Män. Män överallt! Någonting många inte ens reflekterat över, men som är sant. Ha det i åtanke nästa gång ni kollar i en historiebok eller en tidning så kommer ni förstå PRECIS vad jag menar!

Jag älskar män, missförstå mig rätt här, MEN jag tycker det är dags nu, att låta kvinnans historia skrivas. Att beforska kvinnan! Förhoppningsvis skall jag få vara en av de som pushar för en sådan förändring. Hur fint vore inte det? Och framförallt: hur VIKTIGT är inte det?

Kanske skulle jag försöka mig på en ny kategori i bloggen, för att hålla den igång och samtidigt göra någonting viktigt? Jag tänker mig: "Kvinnan i historien". Skall fundera på detta och återkomma. 

<3 


3 kommentarer:

  1. GO YOU!!!!

    Låter fantastiskt bra, spännande och fantastiskt! Sjukt bra inriktning oxå, BEHÖVS!!

    /Hon som inte vet om kommentaren kommer komma fram, kunde inte välja något i rullgardinen förutom kontobaserade saker, förr kunde en ju kommentera "som vem som helst" ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. OH YEAH! Jag ska ta fighten, om det så är det sista jag gör och om jag så skall leva superfattig resten av mitt liv, haha! Och ja, jag tycker det är galet viktigt. Jag kan berätta att intresset för just kvinnor inom arkeologin har ökat ganska mycket nu med "den nya generationen" (aka vår klass, typ, som består av majoriteten kvinnor). Ser fram emot att få vara en del av denna "revolution", som jag har förhoppningar på skall ske! <3

      Och den kom fraaaam, jag skall gå in och kolla inställningarna när jag är hemma från plugget igen.

      Radera
  2. YAY! Eget namn! :D

    Låter toppen! Jag tror på dig och er! ;)

    SvaraRadera